Jméno
Heslo
Trvale přihlásit 
Nová registrace
Èesky English
Vyhledávání
Rozšírené ...

 

 Diskuzní fórum / Ostatní technická diskuze / Klimatizace nechladí
|< < 1 ... 34 35 36 37 38 39 40 ... 47 > >|
24.01.2017 06:28 - Re: Klimatizace nechladí 3031327
Plachim
Město: Slaný/Líský, Auto: Citroën C5 II 2.0HDi 16v Exclusive BreakPočet příspěvků: 37
99 Poslat soukromou zprávu
No z principu fyzikálních vlastností chladiva a bavíme se o R134 je pod bodem mrazu v okruhu tak nízký tlak, že by nízkotlaký presostat neměl dovolit spuštění (většina presostatů je nastavena na rozpínací tlak 1 - 1,5 baru). Při teplotě pod -26 se přestává chladivo odpařovat, při teplotě +-0 je schopnost odpařování tak malá, že ikdyby se kompresor spustil (v této teplotě je tlak kolem 3 barů) tak omezená schopnost odpařování způsobí prakticky okamžitě na zpátečce podtlak a tím se rozpojí presostat. Bavím se tu samozřejmě o chladícím okruhu nikoliv o tom, že se ovladačem klimatizace nedá zapnout ofuk čelního skla a elektronika si sama zapne vnitřní okruh. Ale je pravda, že C5 vyzkoušenou nemám Jinak jen poznámka na konec - schopnost klimatizace odmlžovat okna spočívá v ochlazování vzduchu, čímž ve výparníku dochází ke kondenzování vzdušné vlhkosti. Takto "vysušený" studený vzduch je v vháněn na čelní okno čímž dojde k rychlejšímu odmlžení. A teplota vzduchu venku pod bodem mrazu je prakticky též zbavena vlhkosti a plní ten samý účel.

Přirozený únik není podstatné zda je to 5 a nebo 10% podstatné je, že prostě je normální a jak jsem psal je to závislé na faktorech jako je používání klimatizace, stáří komponentů a v neposlední řadě i pravidelné údržbě - čímž se vlastně tento únik stává nepodstatným. Pokud někdo za deset let na klimu nesáhne je to to samé jako by jezdil deset let s původní náplní oleje a to se pak není čemu divit, že je problém na světě.

24.01.2017 07:02 - Re: Klimatizace nechladí 3031337
vilous
Město: Praha, Auto: Citroën C5 III (X7) 2.0 HDi 163k (120kW) TourerPočet příspěvků: 1256
99 Poslat soukromou zprávu
Jen dodávám, že klima by se i v zimě u všech aut měla pouštět aspoň jednou měsíčně. Dosednou si trubky, projede se to...
Doporučuje se teplota okolí vyšší než +4. V ČR a SR snad nejsou mrazy trvale měsíc nebo nákupní centra...

Jinak mám rok 2009 bez zásahu do klimy a každý rok koukám přes diag na tlak a nehýbe se. Před tím jsem měl béčkovou vectru a prodal ve stáří 10 let bez zásahu do klimy.

24.01.2017 07:33 - Re: Klimatizace nechladí 3031350
Plachim
Město: Slaný/Líský, Auto: Citroën C5 II 2.0HDi 16v Exclusive BreakPočet příspěvků: 37
99 Poslat soukromou zprávu
Ano přesně tak, měla by se pustit i v zimě pokud se bavíme o manuálním ovládání. Jak píšeš ideální jsou podzemní parkoviště a nebo když je teplota na to aby dokázala běžet. Tím dojde k obnovení olejového filmu na vnitřních stěnách okruhu. Olej dotěsňuje porézní gumové díly čímž se minimalizuje únik chladiva.

Servis - údržba klimatizací se má provádět (je stále dost lidí co si myslí, že je to bezúdržbová záležitost když funguje) jednou za dva roky. Nejpodstatnéjší důvod proč se to doporučuje je krom případného doplnění chybějícího chladiva hlavně obměna malého množství oleje. Olej se váže na chladivo a při odsátí chladiva v okruhu projde separátorem a je vypušěn a stejné množství se pak vrací zpět při plnění okruhu. Je to sice opravdu malé množství a nebudu uvádět žádné číslo konkrétně jen informativně se jedná řádově 10-30ml. Z praxe jsem viděl už dost desetiletých kompresorů ze vnitř, kdy se nikdy žádná údržba nekonala a to co bylo uvnitř by se dalo přirovnat spíš k vazelíně než řídkému PAG oleji. Nicméně u nás je stále rozšířený názor, že pokud to funguje, tak na to raději nesahat. Často je argumentem srovnání s ledničkou, ta taky funguje 20 let a v pohodě, jenže už nikdo neporovné zásadně rozdílné pracovní podmínky a vlastně ani konstrukci těchto dvou okruhů.

24.01.2017 08:24 - Re: Klimatizace nechladí 3031371
autodiag
Město: Olomouc, Auto: Toyota C-HR 1.8HSD , Espace V 1.6DCi, C6 2,2HDiPočet příspěvků: 6535

U??vate? Poslat soukromou zprávu
Plachim napsal(a):
Jinak jen poznámka na konec - schopnost klimatizace odmlžovat okna spočívá v ochlazování vzduchu, čímž ve výparníku dochází ke kondenzování vzdušné vlhkosti. Takto "vysušený" studený vzduch je v vháněn na čelní okno čímž dojde k rychlejšímu odmlžení. A teplota vzduchu venku pod bodem mrazu je prakticky též zbavena vlhkosti a plní ten samý účel.


presne tak jsem to myslel.cili je pochopitelne ze musi klimatizace bezet...asi vsichni vime jake to to kdyz se nezapne a je plne auto


Plachim napsal(a):
Servis - údržba klimatizací se má provádět (je stále dost lidí co si myslí, že je to bezúdržbová záležitost když funguje) jednou za dva roky.


spoustu lidi si mysli ze auto je bezdudrzbove a naplne jsou dozivotni ,takze nejaka klimatizace ...

24.01.2017 09:47 - Re: Klimatizace nechladí 3031410
jruze
Město: Radonice Počenická 158, Auto: Citroën C5 II 2.2HDi 16V 125kW Exclusive BreakPočet příspěvků: 11787

U??vate? Poslat soukromou zprávu
Tak já to nějak nechápu: klima se v mínus teplotách nesepne,funkce vysoušení funguje tak že ,,mrazivej" vzduch vysuší vnitřní vlhkost tak že je vháněn do systému tento vzduch z venku . No já mám C5 II s tím nesmyslem kontroly čistoty ovzduší a se sondou vlhkosti(funkční) - klimakompresor (elektromagnet) je sepnutý stále(klimakompresor má regulaci výkonu) - to co nechápu je = proč se mi po zapnutí ofuku na přední sklo rozeběhnou sahary(to se děje vždy když ,,spustí" klima) a přepne na vnitřní okruh(né vždy - asi je to podle vlhkosti interieru),další věc co nechápu je k čemu je tam sonda vlhkosti v interieru? , to že se občas stane že se přepne na vnitřní okruh a napíše že je vzduch znečistěn - o tom nemluvím to je něco jiného . Další - proč mi i v zimě občas odkapává voda z tělesa klimatizace(voda není sladká a ani se neztrácí-takže vzdušná vlhkost zkondenzovaná na výparníku).U C5 I jsem to měl jinak tam když jsem pustil rozmrazování (ofuk na okno slyšel jsem cvaknout elektromsgnet klimakompresoru)
S tím že každá klima by se mněla po nějaké době protočit nám na školení říkali je hlavně kvůli těsnění kompresoru aby nylo dlouho v jedné poloze a nevymačkalo se - zmenší se možný únik chladiva (ten je kolem 10% ročně )
Otázka: proč se mi občas přepíná na vnitřní okruh,proč mi spínají v těchto případech sahary (na rychlost pro klimu),proč a kde se bere voda odkapávající z výparníku,proč se mi na druhém autě (nefunkční klima-prasklá trubka) hůře odmlžují okna ?

24.01.2017 12:13 - Re: Klimatizace nechladí 3031463
Plachim
Město: Slaný/Líský, Auto: Citroën C5 II 2.0HDi 16v Exclusive BreakPočet příspěvků: 37
99 Poslat soukromou zprávu
Jaké těsnění mᚠna mysli? Jako na těle kompresoru to asi ne a nebo ucpávku? No tam se nějak nemá co vymačkat ale budiž na školeních se říká spoustu věcí sám jsem školil a v podstatě vždy je na tom kus pravdy (u kompresorů jde spíš o planžety, ty se můžou slepit). Jak jsem psal z C5 zatím zkušenost nemám a tak se zaobírám jen samotným okruhem chlazení a vlastností plynů tlak/teplota a ne elektronikou. Jinak když se ti sepnou sahary to je přeci normální, u kompresorů co se točí stále a jsou regulovány náklony pístů to prostě řídící jednotka vyhodnotí jako seplou klimu a pokud tato vlastnost je automatická při ofuku čelního okna tak to tak udělá - tedy měla by. Ostatní otázky ti nezodpovím právě proto, že pojem zima je zavádějící. Zima je i nad nulou kde tlak chladiva jde nad 3 bary a tam k nějakému chlazení už dochází a tím i kondenzaci. Nejjednodušší způsob je připojit manometry a sledovat při jaké teplotě ještě běží a při jaké už není tlak Nicméně se omlouvám za tyto romány a dokud si C5 neosahám v reálu nechám radit vás odborníky, co tato auta znají do šroubku Mám sice praxi 13 let ale upřímě zaměřenou převážně na okruh autoklimatizací a i dnes mě dokáže ještě kolikrát nějaké to auto překvapit a třeba mezi ně bude patřit i C5 vždy přeci je to auto co má koule a Jardo neřeš procenta opravdu záleží na více věcech. Automobilka taky uvádí, že spotřeba motorového oleje je litr na 1000 km (prosím jen příklad nechytat za slovo) a realita je kolikrát úplně jiná u dobrého motoru i nula a u nakopaného i víc. Jiný únik bude mít nové auto, jiný 10 let nové auto a jiný třeba auto s vyměněným kondenzátorem bez výměny O-kroužků Vždy to asi znáš, každý z nás se s tím už setkal ne Takže nechávám to tu vám mistři a budu se jen inspirovat a DÍK za vaši skvělou práci tady na klubu

24.01.2017 14:10 - Re: Klimatizace nechladí 3031509
jruze
Město: Radonice Počenická 158, Auto: Citroën C5 II 2.2HDi 16V 125kW Exclusive BreakPočet příspěvků: 11787

U??vate? Poslat soukromou zprávu
S únikem souhlasím,tlak v okruhu klimatizace C5 je řekněme 6 barů(kdyby nebyl elektronika vypíše chybu a vypne-rozepne elektromagnet) C5II kompresor má v těle elektroventil který reguluje podle potřeby na výkon-požadavek,C5I spíná kompresor elektromagnetem a v případě ,,již nepotřebě" tlačit médium rozepne elektromagnet, oba systémi vypne spínač tlaku na kondenzátoru při nízkém nebo vysokém tlaku = ochrana systému.A ano myslel jsem těsnění hřídele-nevím jak to tam je nerozebíral jsem to i když jich tu pár mám.Přiznám se že nejsemchlaďař jen si umím poradit s klimou když nefunguje=trochu je mi systém znám a protože mám dvě stejné auta - jedno s funkční a druhé momentálně nefunkční klimou tak mohu porovnávat jak se obě auta v tomto počasí chovají.

01.04.2017 23:05 - Re: Klimatizace nechladí 3055346
artsvec
Město: Sušice, Auto: Opel Insignia Country Tourer 1.6 16V - 200 koníPočet příspěvků: 650

Za?iato?n?k Poslat soukromou zprávu
Tak jsme dnes chtěli pustit cca po měsíci klimu a nic. Tedy přesně kompresor spíná a pokud je puštěná, tak je za palubkou, jako od motoru slyšet takový syčivý zvuk a klima nechladí.

Už jste se s něčím takovým někdo setkal ?

Díky za reakce, Vašek.

01.04.2017 23:08 - Re: Klimatizace nechladí 3055350
jumep
Město: Piestany, Auto: Citroen C6 2.7HDiPočet příspěvků: 17328

Moder?tor Poslat soukromou zprávu
ano, malo chladiva, dost na to aby ju zoplo, ale malo na spravnu funkciu

02.04.2017 10:41 - Re: Klimatizace nechladí 3055424
artsvec
Město: Sušice, Auto: Opel Insignia Country Tourer 1.6 16V - 200 koníPočet příspěvků: 650

Za?iato?n?k Poslat soukromou zprávu
jumep napsal(a):
ano, malo chladiva, dost na to aby ju zoplo, ale malo na spravnu funkciu



Peter, díky za odpověď.
Myslel jsem si to, snad tento týden stihnu letět za švagrem do servisu.
Díky a hezký den všem.
Vašek

03.04.2017 18:00 - Klimatizace nechladí 3055910
vlkr
Město: Dub nad Moravou, Auto: Citroën C5 III (X7) 2.0 HDi 163k (120kW) TourerPočet příspěvků: 204
U??vate? Poslat soukromou zprávu
Dobré odpoledne,
tak mi po zimě nechladí klima, při napojení na mašinu co to doplňuje je slyšet masivní syčení. No tak jsem se musel vrhnout na kolena, a na fotkach je vidět proč to nechladí...
Takže prosím kde seženu za slušnou cenu nový chladič? Za rady a doporučení předem díky.

vlkr

P.S.: Těch "dírek" je tam povícero. Letošní zima opravdu stála za to!

Přílohy:
Chladič 01.JPG ( 338859b ) -
Chladič 02.JPG ( 352662b ) -

03.04.2017 18:13 - Re: Klimatizace nechladí 3055945
autodiag
Město: Olomouc, Auto: Toyota C-HR 1.8HSD , Espace V 1.6DCi, C6 2,2HDiPočet příspěvků: 6535

U??vate? Poslat soukromou zprávu
pokud myslis kondenzator kup asi nejlepe BEHR nebo mozna i VALEO a nekoukej moc na cenu

03.04.2017 18:55 - Re: Klimatizace nechladí 3056016
vaf
Město: Třebíč, Auto: Citroën C5 II 2.0HDi 16v ExclusivePočet příspěvků: 113
Za?iato?n?k Poslat soukromou zprávu
vlkr napsal(a):
Dobré odpoledne,
tak mi po zimě nechladí klima, při napojení na mašinu co to doplňuje je slyšet masivní syčení. No tak jsem se musel vrhnout na kolena, a na fotkach je vidět proč to nechladí...
Takže prosím kde seženu za slušnou cenu nový chladič? Za rady a doporučení předem díky.

vlkr

P.S.: Těch "dírek" je tam povícero. Letošní zima opravdu stála za to!

Podívej se zde
.link.

03.04.2017 18:57 - Re: Klimatizace nechladí 3056019
vlkr
Město: Dub nad Moravou, Auto: Citroën C5 III (X7) 2.0 HDi 163k (120kW) TourerPočet příspěvků: 204
U??vate? Poslat soukromou zprávu
autodiag napsal(a):
pokud myslis kondenzator kup asi nejlepe BEHR nebo mozna i VALEO a nekoukej moc na cenu


Ano, myslím, jen to mají na eshopech označeno jako chladič (kondenzátor).
No a ten na obrázcích byl Valeo, měnil mi ho Peter v Piešanoch. Vydržel 2 zimy...
Našel jsem Valeo na netu za 2530,-Kč je to "dobrá cena"?

vlkr

03.04.2017 19:02 - Re: Klimatizace nechladí 3056026
Mikra
Město: Velké Hamry, Auto: Citroën C5 II 2.2HDi 16V 125kW Exclusive BreakPočet příspěvků: 3730

99 Poslat soukromou zprávu
No asi jo, když v citroenu stojí od 5.500,- výše.

03.04.2017 19:03 - Re: Klimatizace nechladí 3056029
autodiag
Město: Olomouc, Auto: Toyota C-HR 1.8HSD , Espace V 1.6DCi, C6 2,2HDiPočet příspěvků: 6535

U??vate? Poslat soukromou zprávu
to vlkr: volil bych urcite BEHR s tim mam dobrou zkusenost ..valeo jen v pripade ze ho nikdo jinej v kvalite nedela...ale budu se opakovat..nehled na cenu (v ramci moznosti)

to vaf : to je sice hezkej odkaz ale nevic co dostanes...

03.04.2017 19:09 - Re: Klimatizace nechladí 3056034
vaf
Město: Třebíč, Auto: Citroën C5 II 2.0HDi 16v ExclusivePočet příspěvků: 113
Za?iato?n?k Poslat soukromou zprávu
autodiag napsal(a):
to vlkr: volil bych urcite BEHR s tim mam dobrou zkusenost ..valeo jen v pripade ze ho nikdo jinej v kvalite nedela...

to vaf : to je sice hezkej odkaz ale nevic co dostanes...

Stačí 1 telefon a víš. Já tam bral před rokem Valeo made in Poland. Původní tam byl také Váleo-poland 8let. Mám zato, že asi dělají jen Váleo. Potřeba se doptat zda mají BEHR

03.04.2017 19:11 - Re: Klimatizace nechladí 3056035
Mikra
Město: Velké Hamry, Auto: Citroën C5 II 2.2HDi 16V 125kW Exclusive BreakPočet příspěvků: 3730

99 Poslat soukromou zprávu
Navíc ten link neukazuje na správný chladič. Ten musí mít OE číslo 6455 FX - .link.


03.04.2017 19:15 - Re: Klimatizace nechladí 3056038
autodiag
Město: Olomouc, Auto: Toyota C-HR 1.8HSD , Espace V 1.6DCi, C6 2,2HDiPočet příspěvků: 6535

U??vate? Poslat soukromou zprávu
vaf napsal(a):
Stačí 1 telefon a víš. Já tam bral před rokem Valeo made in Poland. Původní tam byl také Váleo-poland 8let. Mám zato, že asi dělají jen Váleo. Potřeba se doptat zda mají BEHR

nezlob se ale nechapu proc bych mel jeste nekam telefonovat a cekat jestli vubec dojde co ma
ale pokud ma nekdo cas a "usetrena koruna" se u polskeho chladice zuroci ,proc ne..je to stejne jak s levnou pneumatikou

03.04.2017 19:20 - Re: Klimatizace nechladí 3056041
vlkr
Město: Dub nad Moravou, Auto: Citroën C5 III (X7) 2.0 HDi 163k (120kW) TourerPočet příspěvků: 204
U??vate? Poslat soukromou zprávu
Tak BEHR-Hella jsem tamtéž našel 3945,-Kč

Díky za odkazy, ale ani jeden není 100% , můj motor je mezi (2,0) ale i tak díky!

vlkr

|< < 1 ... 34 35 36 37 38 39 40 ... 47 > >|


  
Uživatelé online  
Nejnovější příspěvky  
Inzerce  
Obrázky  


Š 2007-2017 :: by c5club,optimalizováno pro rozlišení 1024x768, Firefox, Kontakt/Administrator