Jméno
Heslo
Trvale přihlásit 
Nová registrace
Èesky English
Vyhledávání
Rozšírené ...

 

 Zobrazení samostatného příspěvku / Diskuze: Zadní náprava / C5 III
Svod
05.08.2018 21:49 - Zadní náprava, kola do A, odskakování a brzdy/ C5 III
99
Ahoj,
nerad zakládám nové téma, ale jsem trošku bezradný se zadní nápravou na své C5 X7.
Na jaře jsem si všiml, že se mi sjíždí zadní gumy na vnitřní straně. Obě přibližně stejně. Začal jsem se pídit co by to mohlo být, ale nic konkrétního jsem nenašel. Prošel jsem s paicrem zadní nápravu a našel vůle v některých silentblocích "spojovacích" tyček. Než jsem se dostal k výměně silentů v tyčkách začal mi odskakovat zadek při přejezdu nerovností, tak jsem předpokládal, že to souvisí.
Pustil jsem se tedy do demontáže tyček a přelisovávání silentbloků, což se nakonec podařilo (ta 2 šroub s dlouhým dříkem v hliníkové nápravnici mě nemálo natrápila), takže jsem si myslel, že se zbavím onoho odskakování a zároveň jsem doufal, že zadní kola už nebudou do A. Bohužel ani jedno se nespravilo.
Odskakování se nakonec vyřešilo seštelováním výšek.
Po výměně silentbloků na zadku a předtím i na předku - šupajdá na GEO. Tam jsme se to asi 2 hodiny pokoušeli ladit, ale i tak byl volant při jízdě stále posunutý o kousek doleva (cca o 5 stupňů). Dle mechanika ale byly hodnoty na kolech v pořádku (nebyl to jeden z těch co by to potřeboval mít rychle hotový, fakt se s tím natrápil a neúčtoval mi ranec. Zároveň nebyl moc šastný že s tím odjíždím s volantem doleva...) a tak jsem vyfrčel s tím, že to může být třebas těma sjetýma gumama, nebo že si to sedne.
No nesedlo.
Hned po geometrii jsem jel cca 250km cestu a na dálnici mě napadlo že by mohlo přibržďovat levý zadní kolo (občas se ozývalo pískání). Takže jsem zastavil na benzině (co nejméně brždění) a otlapkával jsem kola. Levé zadní kolo bylo znatelně teplejší - po 5 minutách odstavení auta jsem na něm neudržel ruku. Na pravém zadním ano.
Usoudil jsem tedy že bude v řiti ložisko.
Dneska jsem zvednul auto abych ložisko zkontroloval. zvedlé levé kolo se točilo bez výraznějšího hučivého hluku, při hýbáním s kolem nebyly znatelné žádné vůle. Shodil jsem kolo dolů a při hýbání s diskem opět nic. Po sundání víčka náboje/ložiska je v ložisku patrně vidět že vazelína je v některých místech "zkrystalizovaná". Ovšem v ložisku není žádná špína,vazelína má světlou barvu, při otáčení všechny kuličky chodí hladce a neozývají se žádné pazvuky.
Začal jsem tedy koumat brzdy. sundal jsem brzdič (jako opravdu je tam 7mm imbus? ) a vytáhl destičky. Vnitřní destička - doléhající na píst - byla sjetá šikmo (když ji položím další stranou na stůl, na jedné straně je 5mm, na jedné straně 2mm). Vnější destička sjetá rovnoměrně. Zároveň byla plocha pístku silně orezlá - odlupující se rez.
Všechno jsem očistil, namazal vodící čepy, dosedací a posuvné plochy destiček a smontoval dohromady.
Nadměrné ohřívání kola jsem tedy v tu chvíli přisoudil přidírající se brzdě a tak nějak jsem doufal, že se srovná i volant. Nestalo se ani jedno. Brzda už nepíská, ale levé zadní kolo se pořád značně hřeje a volant je stále doleva.
Ještě bych rád zmínil, že jsem při výměně silentbloku pootočil tyčkou na nastavování sbíhavosti a najendnou byl volant pootočený na druhou stranu (byla to jedna otáčka na tyčce). A Ano, volant byl pootočený už před geometrií.

Suma sumárum: Na zadku jsou vyměněné stabil. tyčky, silentbloky ve všech tyčích (nastavování sbíhavosti i na té co má na sobě nálepku, že se za ní nesmí auto tahat). Levé zadní kolo se hřeje. Kola jsou stále do A. Gumy se sjíždí dovnitř. Volant je pootočený o 5 stupňů doleva. Auto lehce, ale opravdu lehce táhne doleva. Auto už neodskakuje na nerovnostech (vyřešilo seštělování výšky).
Na zadku jsou původní: všechny silentbloky v trojúhelníkovém rameni (2+1 na každé straně), původní ložiska.

Auto jezdí v létě na origo 19", v zimě na origo 17". Najeto 270xxx km, koule původní, zadní pístnice původní. Motor 2.2 Hdi 125kW, r.v. 11/2009.

Máte někdo radu co konkrétně by to mohlo být? Je to jedna, nebo více závad? Na co se zaměřit?

PS: protokol z geometrie bohužel nemám - ale chci si tam pro něj ještě zajet a porovnat s origo hodnotami.

Díky za každoý nápad.

Svod.

  
Uživatelé online  
Nejnovější příspěvky  
Inzerce  
Obrázky  


Š 2007-2017 :: by c5club,optimalizováno pro rozlišení 1024x768, Firefox, Kontakt/Administrator