Jméno
Heslo
Trvale přihlásit 
Nová registrace
Èesky English
Vyhledávání
Rozšírené ...

 

 Zobrazení samostatného příspěvku / Diskuze: Jaké auto v budoucnu místo C5 ?
zdenekb
11.07.2017 22:00 - Re: Jaké auto v budoucnu místo C5 ?
99
.45acp napsal(a):
A tady je ještě docela zajímavý článek o alternativách spalovacích motorů. .link. Docela zajímavý.

Mně ten článek silně připomíná debaty a agumentaci z časů, kdy začínala digitální fotografie a psalo se, že "digitál nikdy nemůže konkurovat chemické fotografii co do expozičního rozsahu, rozlišení a barevného podání". Výrobci filmu tehdy přišli s "úžasnou novinkou" APS... Kdo dnes fotí na film?
Nemyslím, že elektřina je připravena nahradit spalovací motory, ale je mnohem dál, než před pětadvaceti lety, když pan Indra pracoval na tom výzkumu. A, pravda, tehdy i spalovací motory vypadaly jinak a o vodíku se mluvilo skoro jako o sci-fi.
Kritika většinou argumentuje malým dojezdem elektromobilů, nedostačným výkonem, dlouhou dobou nabíjení, pofidérním ekologickým přínosem... Opomíjí ale, že ekologický dopad při výrobě elektřiny je soustředěný na několika málo místech, kde se dá snadněji kontrolovat než splodiny tisíců spalovacích motorů prdlajících v zácpě ve městě a že u výroby velkého množství energie se dosahuje vyšší účinnosti.
Dovedu si představit, že bych měl už teď městské auto s dojezdem nějakých 150km, dvě sady baterek jednoduše výměnných v packu někde vzadu pod vozem - jednu sadu jezdím, druhou nabíjím z fotovoltaiky na střeše (průměr výroby 5kW střešní FVE je od dubna do září vyšší, než 17kWh denně). Překážkou je teď vysoká cena baterek - pro Renault Zoe je to, tuším, někde okolo čtvrt mega. Ale to se může brzy změnit - pokud se ukáže průmyslově využitelným letošní objev sodíkových článků se skleněným elektrolytem (stručné info např. na .link. ), které mají mít při stejném objemu trojnásobnou kapacitu a výrazně nižší cenu než lithiovky (nehledě na to, že sodík a sklo jsou ekologicky přijatenější), může jít cena velmi rychle dolů.
Ovšem, nedovedu si představit, že bych si to autíčko vzal na dlouhou cestu. Na to je pro mne pořád C5 nezastupitelná
Pro pobavení: .link.

  
Uživatelé online  
Nejnovější příspěvky  
Inzerce  
Obrázky  


Š 2007-2017 :: by c5club,optimalizováno pro rozlišení 1024x768, Firefox, Kontakt/Administrator