vilous
|
10.10.2013 09:53 -
Re: Zimní pneu na C5
|
|

|
Já jetě pamatuji období (není to historicky tak dávno), kdy zimní pneu měla jen auta v horských oblastech a byly to co nejtvrdí řídké punty. Čili totální opak současných zimní pneu. A dalo se sluně jezdit, protoe kdy to klouzalo, tak se jezdilo i 20 km/h. A kdy se to někam napralo, tak následky odpovídaly rychlosti.
Současné opojení zimními pneu vede lidi k překračování fyzikálních limitů a představa, e by se rychlost měla nějak přizpůsobit stavu vozovky je mnohým nepřijatelná- já mám přece super zimáky. Take se jezdí jako v létě a následky opět odpovídají rychlosti. Viz herec Labuda zabil ve vánici člověka na dálnici a obhajoval se, e jel přece jen 80. e by ve vánici mohl jet i 10, to u nikoho nenapadne.
Take móda přeceňování super zimních pneu můe být částečně i kontraproduktivní.
Zimáky v dobrém stavu jen starí jsou jistě proti novým horí. Zejména přilnavostí na suchu. Je to v desítkách procent. Ale stejný rozdíl v desítkách procent je mezi stejně starými pneu různých výrobců. A budeme proto rovnou kamenovat řidiče, kteří si (občas i nevědomky) koupili ikmooké pneu?
V ČR hódně řidičů najede v zimě méně km, ne aby za 4 roky zimáky dost ojeli a vyhazovat to je fakt koda. Dá se to ojet v létě, ale zas to více ere, jak je to s bezpečností nevím přesně, ale jezdit na vytahané výkačce taky asi není ono. |
| |
| |