Ferro
|
16.02.2013 12:42 -
Re: Povinné ručení
|
|

|
Pro vechny, tedy i pro Tebe.
Váení, jsem pojiovák a pokusím se uvést na pravou míru některé zde uvedené informace. Jen pro úplnost uvádím, e jsem řadu let pracoval pro ČP a nyní pracuji pro makléře (to znamená, e mám přehled o cca 16ti pojitovnách a jejich nabídce).
a) Potvrzení o bezekodním průběhu - V rámci sjednání povinného ručení ádná sluná pojiovna nepotřebuje papírový doklad o bezekodním průběhu (Bonus - Malus). Vechny vychází z údajů v databázi České kanceláře pojistitelů i kdy ta v tom má občas sluný hokej. Vechny pojiovny vydávají potvrzení na přepáce a "serioznějí" automaticky zasílají klientovi (Allianz, ČP...).
To DARJA - Nechápu problém, údaje kadého pojistníka jsou v kanceláři pojistitelů vázány na r.č. a křestní jméno, čili nelze zaměnit. Jediný problém můe vzniknout v tom, e někdo jezdí bez nehody nepřetritě od 01/2000 (rozdělení pojistného trhu a zahájení centrálního sledování bezekodního průběhu v ČKP) bonus vak nemá aktuálních 157 měsíců. Důvod: neměl na sebe napsané auto, nebo na pojistce povinného ručení nebyl zapsán jako pojistník. Jiná situace je při uznání bonusu v Havarijním pojitění. Tam musí bezekodní průběh doloit písemným potvrzením od předelého pojistitele nejpozději do 60ti dnů od účinnosti pojistky. Nedoloí-li, tak ti s nejvyí pravděpodobností pojistitel navýí pojistné na plnou palbu, protoe nebude moci Bonus uznat. Jsou výjimky, zase odpovím a poradím na dotaz do mejlu.
b) Internetové sjednávání povinného ručení - Tak tomu jako pojiovák naprosto nerozumím. Moná patně, ale domnívám se, e nikdo nemá tolik času, aby si vyhledal a seznámil se s veobecnými, zvlátními a doplňkovými pojistnými podmínkami pojioven působících na trhu. Z nich vytypoval 2-3, které odpovídají kvalitou, cenou a rozsahem slueb a poté se správně rozhodl pro to NEJ. A to nemluvím o více nabízený typech pojistění u jednoho ústavu, doplňkových připojitěních, různých rozsazích asistenčních slueb, slevách atd., aby pojiovny vyhověli rozdílným potřebám a přáním klientů. 
Nechci hodnotit vae ozhodnutí, ale TRIGLAV ani SLÁVII nesjednávám. Důvod: Lituji kolegy řidiče, u jejich nezaviněné nehody bude viníkem pojitěný u těchto ústavů.
c) Změna pojiovny - Ze zákona o pojistné smlouvě je mono podat výpověď
1) k výročí účinnosti nejpozději 6 týdnů před ním
2) při změně vlastníka. Návrh Aliena na sepsání fiktivní kupmní smlouvy a na jejím základě vypovědět povinné ručení nemohu doporučit. Před nějakým časem se tato praxe rozmohla a reakcí na tento "fígl" je, e vichni pojistitelé vyadují kopii TP s vyznačením změny vlastníka (odhláka vozidla). Můe se přihodit, e někdo tuto odhláku přijme, ale centrála pojiovny to neskousne a pojitění trvá dál se vemi z toho plynoucími důsledky (např. nevrácení přeplatku pojistného, nebo v případě področního splátkování vymáhání následných splátek). O přijetí výpovědi ústavem je klient informován písemně do 30 dnů od podání!! Jistě se můe rozčilovat, dohadvat, ale nápravy se lze domoci pouze soudní cestou, co je vcelku o ničem. Má to samozřejmě řeení. Má-li zájem napi mi na mejl, já Ti poradím.
To Alien - je asi bezvadné vědět, e údajně Wüstenrot umoňuje předčasné ukončení pojistky, ovem nějak mi uniká smysl této info. Určitě motivem pro sjednání u Wüstenrotu nebude tahle "výhoda". Dosud jsem o ní neslyel a osobně o tom pochybuji. Doporučení ze setkánání pojistitelů v rámci ČKP je stabilizovat pojistný trh a omezit změnu pojistitele striktně na zákonem stanovené monosti.
Tak a teď mě rozcupujte!! |
| |
| |