Jméno
Heslo
Trvale přihlásit 
Nová registrace
Èesky English
Vyhledávání
Rozšírené ...

 

 Zobrazení samostatného příspěvku / Diskuze: Porucha automatu ?
Růža
18.11.2010 10:15 - Re: Porucha automatu ?
99
Tak jsem se nakonec sám pustil do výměny oleje v převodovce 4HP20 u mé V6 (r.v. 2002, najeto cca 160 000 km).
Koupil jsem na internetu 7 litrů oleje (na dvě výměny) MOBIL ATF LT 71141 (dříve ESSO) za 218,- Kč/l.
Před výměnou bychom se správně měli přesvědčit pomocí diagnostiky o absenci chybových hlášení. Já jsem se o tom nemohl přesvědčit, páč jsem ji neměl k dispozici. Ovšem já jsem dělal výměnu jako více méně preventivní, tzn. že před výměnou řadila převodovka celkem v pohodě a nevykazovala známky poruchy.
Výpustním šroubem jsem vypustil 3,4 litru oleje, který byl černý jako bota, ale čuchově nejevil známky přepálení (voněl nebo spíš smrděl jako nový).
Našrouboval jsem výpušák zpět a naopak vyšrouboval kontrolní šroub. Demontoval jsem sestavu vzduchového filtru a šroubovákem jsem vypáčil plastovou modrou krytku otvoru pro spojení s atmosférou na vrchu převodovky. Do dírky jsem strčil hadičku vhodné velikosti s trychtýřem na konci.
Nalil jsem tam asi 2,5 litru, než začal olej vytékat kontrolní dírou. Pak jsem nastartoval motor a páku voliče jsem přesunul do všech poloh a nakonec ji nechal v poloze "P". Poté by se měl za chodu olej nalévat do doby než začne zase vytékat. Já jsem tam nalil další 1 litr a i když ještě nevytékal víc jsem nelil, protože by mi nezbylo na druhou výměnu.
Kontrolní otvor jsem potom ucpal ucpanou hadičkou a čekal až se olej v převodovce ohřeje na nějakých 55 stupňů. Teplotu jsem kontroloval tak, že jsem vždy chvilku vyndal hadičku a do kontrolního otvoru strčil teploměr. Až teplota oleje dosáhla oněch 55 stupňů, hadičku jsem tam již nevracel a jenom měřil teplotu (přitom vytéká přebytečný olej) a při teplotě asi 60 stupňů jsem zašrouboval kontrolní šroub (to jsem se ještě pěkně spálil o rozpálený výfuk, který je u V6 proklatě blízko kontrolního šroubu).
Celé to trvalo asi jednu hodinu a po výměně se řazení subjektivně zlehčilo.

  
Uživatelé online  
Nejnovější příspěvky  
Inzerce  
Obrázky  


Š 2007-2017 :: by c5club,optimalizováno pro rozlišení 1024x768, Firefox, Kontakt/Administrator