|
LadesFCB
|
|
18.01.2026 15:21 -
havení na Citroen C5 X7
|
|

|
Ahoj, vlastním Citroen C5 III 2.0 HDi 103 kW. Auto mi v zimě startuje úplně v pohodě, a nedávno u nás bylo -15°C a chvilku trvalo ne nastartovalo. Tak jsem zapojil auto na diagnostiku a zjistil jsem problém ve havení.
- diagnostika píe chybu P1351 - obvod relé havení - relé je ovládáno a svíčky nejsou napájeny
- přes příkaz v diagnostice relé cvaká
- při zapnutí zapalování relé cvakne (zvukem to troku slyím a kdy ho drím tak i cítím to cvaknutí)
- napětí do relé jde
- na svíčkách při havení napětí není = (0 V)
- kdy odpojím kabel ze svíček a změřím jejich odpor na motoru, tak vechny mají shodně 0,1 ohmu
- relé mám G. CARTIER 51 252 002, 96 404 696 80
Otázky:
1. napětí z relé jde přímo na svíčky nebo jetě přes něco (nějaké zařízení?)
2. vechny svíčky jsou zapojené na jeden kabel? původně jsem myslel, e kadá svíčka má svůj vlastní kabel protoe podle schématu (obrázek 1) tomu tak je, ale změřením jsem zjistil, e na motoru jsou propojené jedním společným kabelem (obrázek 2)
3. konektory na obrázku 3 a 4 nemají nic společného se svíčkama? protoe kabel od vstřiků jde spolu s kabelem ze svíček právě do těchto dvou konektorů, ale nemůu změřit spojení pinů z konektrů s konektorem na svíčce, jako by to nebylo spojeno
4. jak je veden kabel z relé do svíček? kudy? zjistil jsem, e piny z konektoru relé havení č. 1,2,6,7 které by měli napájet svíčky vedou do konektoru v levém horním rohu motoru (obrázek 5) ale nechápu jak je to pak vedeno dále do svíček, které jsou navzájem propojeny.
Nevím, jestli jsem to napsal srozumitelně, asi ne. Jde mi o to, e nejspí relé funguje a je ovládáno jak má ale na svíčkách nemám napětí. Nemůu zjistit jestli jde kabel z relé hned do svíček nebo jestli jde jetě přes něco. Zároveň nechápu proč má na začátku kadá svíčka svůj kabel, ale na konci u svíček jsou vechny propojeny jedním kabelem.
Pomůe mi někdo prosím, aspoň vysvětli jak to funguje? Díky. |
| |
| |