Jméno
Heslo
Trvale přihlásit 
Nová registrace
Èesky English
Vyhledávání
Rozšírené ...

 

 Zobrazení samostatného příspěvku / Diskuze: Jaký motorový olej do 2.2HDi 98kW
duff74
13.03.2014 16:07 - Re: Jaký motorový olej do 2.2HDi 98kW
99
Tony Z:

Kdy vznikla specifiakce "C" to nevím, ale tipuju že za vzniku C5 I ještě nebyla. Předpokládám , že vznikla v souvislosti s rozmachem filtrů pevných částic (FAP, DPF) u většiny dieslových aut. A protože PSA byl v oblasti filtrů pevných částic průkopníkem, tak bych se i vsadil, že v roce 2000 ještě "C" neexistovalo. A když pohledáš, tak jsou i 5W-40 s "C", ale je jich méně a jsou dražší. Ale klidně tam lej A3/B4. Výrobci olejů reagují na vývoj motorů a pořád se něco mění:.link.

Cit.:" A pak je ještě jedna věc, to že to nemá napsáno v papírech ještě neznamená, že ji nesplňuje...". Tak to si rozhodně nemyslím, protože pokud by olej tuto normu specifikaci splňoval a výrobce toto neuvedl na obale byl by sám proti sobě, protože jak jsem už říkal, tyto oleje jsou dražší. To už by hraničilo s charitou Spíš bych věřil opačné variantě: že olej má na obale tuto specifikaci uvedenou, ale v reálu ji nemá.

vsevěd:

Když si přečteš manuál k autu, tak zjistíš, že výrobce pouze DOPORUČUJE Total Quartz 9000 5W-40, nebo dokonce 10w-40, nebo 5w-30. A to jenom proto, že s ním má smlouvu (Renault - Elf, Škoda - Castrol, Opel - GM, což je přebalený ELF, Ford - přebalený Castrol, apod) Co ale PŘEDEPISUJE je výkonnostní specifikace tzn. ACEA A3/B4 API SM/CF, což je dost široký okruh olejů, takže není potřeba se slepě držet Totalu. Čímž netvrdím, že je to špatný olej. To ani náhodou a naopak v poměru cena/výkon je nadstandartní. Je ale dost olejů, které nejsou ani tak moc profláknuté, a kvalitou rozhodně nezaostávají: Millers oil, Sunoco, Motorex, Motul,...Druhá věc je ta, jestli to v těch našich autech využijeme. Osobně si myslím, že nemá smysl do našich aut lít oleje za 300,-/litr. Před 14 dny jsem měnil olej a dával jsem Mobil Super 3000 X1 5W-40 (dokonce s PSA normou). Stál 625,-/5l, což je cca o 120,- víc než za Total, což je cca 5 piv. Takže mě to nezruinuje. Olej měním někdy po 10, někdy po 12 000 a vyloženě mě to baví. Obhospodařuju 4 auta, oleje měním ale držím se výkonových specifikací a nikdy nebyl žádný problém.

Jumep:

Low saps má nižší obsah sulfátového popela, SÍRY, fosforu. Nechtělo se mi to všechno vypisovat, tak jsem zvolil to nejkratší slovo

Pěkně to popisuje link od BlueSeven

  
Uživatelé online  
Nejnovější příspěvky  
Inzerce  
Obrázky  


Š 2007-2017 :: by c5club,optimalizováno pro rozlišení 1024x768, Firefox, Kontakt/Administrator