| |  |
|
03.02.2012 08:29 -
Re: Aditiva do nafty
|
2446809
|
|
|
Nesebr
|
|

|
Tím olejem v naftě si zaserete FAPy, vzpomeňte si na ty zaolejované a zakarbonované výfuky u Trabantů
Tím olejem v naftě si zaserete FAPy, vzpomeňte si na ty zaolejované a zakarbonované výfuky u Trabantů :-p
|
|
|
|
|
|
03.02.2012 08:38 -
|
2446812
|
|
|
toskey
|
|
Město: Odolena Voda, Auto: Citroën C5 II 2.0HDi 16v Exclusive Break | Počet příspěvků: 80 |
|
|
Hele a slyšeli jste o bezaromatovém ředidlu (6006) spolu s 2taktním oeji do nafty?.link. je o tom docela dost věcí psáno i zde na deutsche stránkách .link.
Hele a slyšeli jste o bezaromatovém ředidlu (6006) spolu s 2taktním oeji do nafty?http://www.oleje.cz/forum/viewtopic.php?t=1903&postdays=0&postorder=asc&start=0&sid=65d7faf9a6e7460a94523b983e7d11a9 je o tom docela dost věcí psáno i zde na deutsche stránkách http://www.motor-talk.de/forum/welches-motoroel-t230315.html?page=83#post4897921.
|
|
|
|
03.02.2012 08:43 -
|
2446813
|
|
|
Pablik1
|
|
Město: Ostrava, Auto: Citroën C5 I 2.0HDi SX | Počet příspěvků: 409 |
|

|
c5vyskov napsal(a): tomikm napsal(a): přesně jak píše tomc, potřebuju se spolehnout, že nastartuju a hlavně taky pojedu, aby mi nezamrzla nafta za jízdy. A v půl3 ráno, když potřebuju jet do práce, šaškovat kolem auta a prosit ho aby jelo je docela na nic. Potřebuju jistotu. Ano naftu mám z pumpy na -25, dvojnásobný množství vifu v ní a ten litr benzínu v 60litrech nafty si myslím, že paseku nenadělá. Toť názor můj.............  Myslím si to samé, i když benzín nepřidávám. Ten 1 litr do 60litrů nafty, to nejsou ani 2%. Přidáním benzínu teda bude o 2% horší mazivost. .link. Mazivost: Požadavek ČSN 490, nejistota měření 60... takže nějaký 2% jsou neměřitelný vzkutku zajímavý "link"
přesně jak píše tomc, potřebuju se spolehnout, že nastartuju a hlavně taky pojedu, aby mi nezamrzla nafta za jízdy. A v půl3 ráno, když potřebuju jet do práce, šaškovat kolem auta a prosit ho aby jelo je docela na nic. Potřebuju jistotu. Ano naftu mám z pumpy na -25, dvojnásobný množství vifu v ní a ten litr benzínu v 60litrech nafty si myslím, že paseku nenadělá. Toť názor můj.............:-p Myslím si to samé, i když benzín nepřidávám. Ten 1 litr do 60litrů nafty, to nejsou ani 2%. Přidáním benzínu teda bude o 2% horší mazivost. http://auto.idnes.cz/test-drazsi-nafty-benzina-prekvapila-shell-zklamal-fxl-/automoto.aspx?c=A080915_145641_automoto_fdv Mazivost: Požadavek ČSN 490, nejistota měření 60... takže nějaký 2% jsou neměřitelný vzkutku zajímavý "link" :palec
|
|
|
|
03.02.2012 09:30 -
|
2446828
|
|
|
miraltm
|
|
Město: Opočno u Loun, Auto: Citroën C5 II 2.2HDi 16V Exclusive | Počet příspěvků: 43 |
|

|
já už na Shell zanevřel zhruba před rokem. přesně jak v tom testu - miliony letáků a na výkonu jsem to nepoznal. žralo to taky stejně. teď jezdím k "socka" pumpě, rozdíl na litru dvě !!! koruny, spotřeba stejná, zima úplně v pohodě. jenom je to tam občas jako za starých časů a musím stát frontu.
já už na Shell zanevřel zhruba před rokem. přesně jak v tom testu - miliony letáků a na výkonu jsem to nepoznal. žralo to taky stejně. teď jezdím k "socka" pumpě, rozdíl na litru dvě !!! koruny, spotřeba stejná, zima úplně v pohodě. jenom je to tam občas jako za starých časů a musím stát frontu.
|
|
|
|
03.02.2012 11:24 -
|
2446841
|
|
|
tomix
|
|
Město: Ceska lipa, Auto: Citroën C5 II 1.6HDi 16v SX Break | Počet příspěvků: 189 |
|
|
SHeLL u nas 3 kamaradi co tam tankuji už zamrzli jezdim do Benziny davam VIF a nemam problem.5 dni stalo venku u vody a mněl jsem strach že asi nenatočím ale opak byl pravdou, jediný problem včera pří tankovaní zamrzlé víčko nádrže.
SHeLL:-p u nas 3 kamaradi co tam tankuji už zamrzli:-(((( jezdim do Benziny davam VIF a nemam problem.5 dni stalo venku u vody a mněl jsem strach že asi nenatočím ale opak byl pravdou, jediný problem včera pří tankovaní zamrzlé víčko nádrže.:-(
|
|
|
|
03.02.2012 22:58 -
|
2447249
|
|
|
standacer
|
|
Město: Brno, Auto: Citroën C5 II 2.0HDi 16v SX Break | Počet příspěvků: 89 |
|
|
Přidáváte někdo nějaká aditiva (třeba VIF) i do prémiové nafty (Verva)?
Přidáváte někdo nějaká aditiva (třeba VIF) i do prémiové nafty (Verva)?
|
|
|
|
03.02.2012 23:16 -
|
2447260
|
|
|
Mikra
|
|
Město: Velké Hamry, Auto: Citroën C5 II 2.2HDi 16V 125kW Exclusive Break | Počet příspěvků: 670 |
|

|
Ano přidáváme. VIF nelze předávkovat. Teda teoreticky . Jasně že nikdo nebude lít desetinásobek, ale vždy raději o jednu měrku víc než míň. A mám dojem, že VERVA je aditivovaná VIFem, takže nic nepokazíš.
Ano přidáváme. VIF nelze předávkovat. Teda teoreticky :-). Jasně že nikdo nebude lít desetinásobek, ale vždy raději o jednu měrku víc než míň. A mám dojem, že VERVA je aditivovaná VIFem, takže nic nepokazíš.
|
|
|
|
04.02.2012 22:11 -
|
2447561
|
|
|
Mikra
|
|
Město: Velké Hamry, Auto: Citroën C5 II 2.2HDi 16V 125kW Exclusive Break | Počet příspěvků: 670 |
|

|
Možná to vychází z tohoto.
"Jan Jehlička, Paramo
Můj názor asi moc lidí nepotěší, ale já se k individuální doaditivaci stavím spíše negativně. Motorová nafta se v Paramu vyrábí ze směsi petroleje, plynového oleje, vakuového plynového oleje a 3 - 4 druhů aditiv. Aditiva zlepšují cetanové číslo, mazivost, filtrovatelnost a působí proti usazování parafinů. Teď se zaměříme pouze na otázku filtrovatelnosti a výběru aditiv, jelikož Váš dotaz směřoval na doaditivaci v zimním období. Na každou motorovou naftu, která má určitý poměr petroleje, plynového oleje a vakuového plynového oleje, je účinný pouze jeden druh aditiv. Tedy aditivář mi nabídne 4 druhy aditiv na zlepšení filtrovatelnosti, ale z nich bude na naši naftu vhodný pouze 1. Dále se v Paramu odzkouší vhodné dávkování, aby se dosáhlo filtrovatelnosti -27 °C. Z praxe vím, že pokud se zdvojnásobí dávka aditiva, filtrovatelnost se zlepší o 2 - 3 °C, tedy až na -30 °C. Další zvyšování dávky vede ke zhoršení filtrovatelnosti, a to až na -25 °C. Pokud se tedy podíváme na otázku doaditivace v zimním období, pak zvyšováním obsahu vhodného aditiva se již nedosáhne očekávaného zlepšení filtrovatelnosti, proto ani nedoporučuji přidávat další aditiva v zimním období".
Našel jsem to tady (str.62) - .link.
Možná to vychází z tohoto.
"Jan Jehlička, Paramo
Můj názor asi moc lidí nepotěší, ale já se k individuální doaditivaci stavím spíše negativně. Motorová nafta se v Paramu vyrábí ze směsi petroleje, plynového oleje, vakuového plynového oleje a 3 - 4 druhů aditiv. Aditiva zlepšují cetanové číslo, mazivost, filtrovatelnost a působí proti usazování parafinů. Teď se zaměříme pouze na otázku filtrovatelnosti a výběru aditiv, jelikož Váš dotaz směřoval na doaditivaci v zimním období. Na každou motorovou naftu, která má určitý poměr petroleje, plynového oleje a vakuového plynového oleje, je účinný pouze jeden druh aditiv. Tedy aditivář mi nabídne 4 druhy aditiv na zlepšení filtrovatelnosti, ale z nich bude na naši naftu vhodný pouze 1. Dále se v Paramu odzkouší vhodné dávkování, aby se dosáhlo filtrovatelnosti -27 °C. Z praxe vím, že pokud se zdvojnásobí dávka aditiva, filtrovatelnost se zlepší o 2 - 3 °C, tedy až na -30 °C. Další zvyšování dávky vede ke zhoršení filtrovatelnosti, a to až na -25 °C. Pokud se tedy podíváme na otázku doaditivace v zimním období, pak zvyšováním obsahu vhodného aditiva se již nedosáhne očekávaného zlepšení filtrovatelnosti, proto ani nedoporučuji přidávat další aditiva v zimním období".
Našel jsem to tady (str.62) - http://www.petrol.cz/magazin/pm012008/produkty1_08.pdf
|
|
|
|
05.02.2012 21:13 -
|
2447983
|
|
|
quattrop
|
|
Město: Česká Bělá, Auto: Citroën C5 I 2.0HDi X Break | Počet příspěvků: 86 |
|
|
alx napsal(a): a tuto informaci mas nejak podlozenou? Mohlo by to byt docela dulezite
To by mě taky zajímalo. Protože dle informací na plechovce se má při teplotách pod -20C dávkování zdvoj až trojnásobit a že to není na škodu. Navíc myslím, že úplně vrchovatá měrka je na 20 litrů. Já osobně nenalévám plnou a standard mám 4 na nádrž. Těd při tý kose jsem dal dvakrát tolik.
To by mě taky zajímalo. Protože dle informací na plechovce se má při teplotách pod -20C dávkování zdvoj až trojnásobit a že to není na škodu. Navíc myslím, že úplně vrchovatá měrka je na 20 litrů. Já osobně nenalévám plnou a standard mám 4 na nádrž. Těd při tý kose jsem dal dvakrát tolik.
|
|
|
|
29.03.2012 17:16 -
|
2463320
|
|
|
Zaborák
|
|
Město: Pardubice, Auto: Citroën C5 II 2.0HDi 16v Exclusive Break | Počet příspěvků: 20 |
|

|

jak dlouho používat zimní aditivum a od kdy přejít na letní?
:nevim
jak dlouho používat zimní aditivum a od kdy přejít na letní?
|
|
|
|
29.03.2012 17:50 -
|
2463336
|
|
|
zhrado
|
|
Město: Zh, Auto: Citroën C5 I 2.0HDi SX | Počet příspěvků: 353 |
|
|
Tak to je čisto na tebe.
Tak to je čisto na tebe.
|
|
|
|
29.03.2012 20:42 -
|
2463403
|
|
|
jumep
|
|
Město: Piestany, Auto: Citroën C5 I 2.2HDi PACK | Počet příspěvků: 6898 |
|

|
letny mozes zacat pouzivat hned ako prestane mrznut (tj. zhruba rovnako ako letne / zimne pneu)
letny mozes zacat pouzivat hned ako prestane mrznut (tj. zhruba rovnako ako letne / zimne pneu)
|
|
|
|
29.03.2012 22:30 -
|
2463448
|
|
|
drobec
|
|
Město: Bratislava, Auto: Citroën C5 II 2.0HDi 16v SX | Počet příspěvků: 212 |
|

|
ak sa nemylim tak zimne tolko nezvysuje cetanove cislo
ak sa nemylim tak zimne tolko nezvysuje cetanove cislo
|
|
|
|
29.03.2012 22:39 -
|
2463457
|
|
|
máca
|
|
Město: Beroun, Auto: Citroën C5 III 2.0 HDi 16V 143k FAP (103kW) Tourer | Počet příspěvků: 446 |
|

|
najk napsal(a): jak píše zhrado je to na tobě, ale klidně to můžeš používat celoročně, ja letní ani nekupuji, jedu pořád na zimní 
no nevím, já to používala na zimu zimní a většinou při výměně kol na letní, jsem používala i letní aditivum.Někde jsem na netu četla srovnání a rozdíl mezi nimi byl
jak píše zhrado je to na tobě, ale klidně to můžeš používat celoročně, ja letní ani nekupuji, jedu pořád na zimní ;-)
no nevím, já to používala na zimu zimní a většinou při výměně kol na letní, jsem používala i letní aditivum.Někde jsem na netu četla srovnání a rozdíl mezi nimi byl
|
|
|
|
30.03.2012 11:05 -
|
2463528
|
|
|
DrMarvin
|
|
|
Zimni aditiva hlavne vstrebavaji urcite mnozstvi vody a zvysuji reditelnost nafty o urcity stupne .... tzn. ze kdyz mas minus 20 a naftu bez aditiv tak se tahne jako med a tomudle by meli predevsim aditiva zamezit...No a samozrejme plus nejaky minimalni hovadiny, jako mensi splodiny a cisteni vstriku(coz je vetsinou blbost)...
Zimni aditiva hlavne vstrebavaji urcite mnozstvi vody a zvysuji reditelnost nafty o urcity stupne .... tzn. ze kdyz mas minus 20 a naftu bez aditiv tak se tahne jako med a tomudle by meli predevsim aditiva zamezit...No a samozrejme plus nejaky minimalni hovadiny, jako mensi splodiny a cisteni vstriku(coz je vetsinou blbost)...
|
|
|
|
30.03.2012 11:22 -
|
2463535
|
|
|
Mikra
|
|
|

|
Nevím kde jsi k těmto informacím přišel. Zkusil jsi někdy naftu zmrazit? Maximálně se zakalí, čož způsobuje krystalizace parafínu, ale nikdy se netáhne jako med. Ani nijak pozorovatelně nezhoustne. Zimní aditiva zajistí, že se krystaly parafinu neshluknou do větších částí, který by potom ucpaly palivový filtr. I zakalená nafta s aditivama je dobře filtrovatelná. Navíc zimní aditiva zvyšujou cetanový číslo, což zase pomáhá při studených startech a zlepšuje prohoření paliva. Proto ty nižší emise a spotřeba. Další funkcí aditiv bývá snížení pěnivosti nafty. To není myšleno tak, že by třeba při tankování měla z nádrže bez aditiv vylézat pěna, ale funguje to hlavně v samotným čerpadle, ve vstřikách a při vracení nafty přepadem do nádrže, nebo do palivovýho filtru. Zpěněná nafta obsahuje vzduchový bublinky a ty jsou stlačitelný. To ztěžuje vyvinutí dostatečnýho tlaku paliva před vstřikem. No a mazací a antikorozní účinek aditiv snad není třeba komentovat.
Nevím kde jsi k těmto informacím přišel. Zkusil jsi někdy naftu zmrazit? Maximálně se zakalí, čož způsobuje krystalizace parafínu, ale nikdy se netáhne jako med. Ani nijak pozorovatelně nezhoustne. Zimní aditiva zajistí, že se krystaly parafinu neshluknou do větších částí, který by potom ucpaly palivový filtr. I zakalená nafta s aditivama je dobře filtrovatelná. Navíc zimní aditiva zvyšujou cetanový číslo, což zase pomáhá při studených startech a zlepšuje prohoření paliva. Proto ty nižší emise a spotřeba. Další funkcí aditiv bývá snížení pěnivosti nafty. To není myšleno tak, že by třeba při tankování měla z nádrže bez aditiv vylézat pěna, ale funguje to hlavně v samotným čerpadle, ve vstřikách a při vracení nafty přepadem do nádrže, nebo do palivovýho filtru. Zpěněná nafta obsahuje vzduchový bublinky a ty jsou stlačitelný. To ztěžuje vyvinutí dostatečnýho tlaku paliva před vstřikem. No a mazací a antikorozní účinek aditiv snad není třeba komentovat.
|
|
|
|
30.03.2012 11:38 -
|
2463536
|
|
|
DrMarvin
|
|
|
No práve že jsme zkoušely když byly ted ty minus 20....a nafta i ze shellky byla jako med
ver nebo ne....zkusim nekde sehnat foto:=)
Je to z osobni zkusenosti
No práve že jsme zkoušely když byly ted ty minus 20....a nafta i ze shellky byla jako med:-)
ver nebo ne....zkusim nekde sehnat foto:=)
Je to z osobni zkusenosti:-)
|
|
|
| |
|
|